sobota, 6 lutego 2010

Bułeczki jogurtowe

Te bułeczki upiekłam jako swój debiut bułeczkowy. I muszę powiedzieć, że jak dla zupełnego żółtodzioba w tym temacie jest to wypiek prosty i mało skomplikowany. Może się skusicie na niedzielne drugie śniadanie?

 Składniki na 12 sporych bułeczek
500 g mąki pszennej 
1 łyżka cukru
1,5 łyżeczki soli
7 g drożdży suchych (1 opakowanie) lub 14 g drożdży świeżych
200 g jogurtu
120 ml mleka
1 jajko
60 g masła
1 jajko do posmarowania
sezam do posypania
Wszystkie składniki wrzućcie do miski i zagniećcie ciasto. Następnie przykryjcie ciasto ściereczką i pozostawcie do podwojenia objętości (około 1,5 h). Wyrośnięte ciasto podzielcie na 12 równych części, z których będziecie formować bułeczki. Bułeczki układajcie na blaszce oprószonej mąką w niewielkich odległościach od siebie, przykryjcie jeszcze raz ściereczką i pozostawcie znów do wyrośnięcia - tym razem na 40 minut.
Po tym czasie posmarujcie bułki roztrzepanym jajkiem i posypcie sezamem. Bułeczki trzeba piec w 200ºC, przez 20 minut. Bułeczki należy studzić na kratce.
 
  
Przepis zaczerpnięty z Bloga Doroty 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz