poniedziałek, 1 lutego 2010

Kulki chlebowe z serem.


Przepis zaczerpnięty z Kwestii Smaku, gdzie wypiek ten nazwany został "chlebofocaccia". Być może tak się nazywa, ale kto by na to zwracał uwagę :-) Po mojemu to "kulki chlebowe" i już :-)

Składniki:
• 1/2 kg mąki pszennej
• 1 i 1/2 łyżeczki soli
• 1 łyżka cukru
• 2 łyżeczki suszonego oregano (lub innych ulubionych ziół) + 1 łyżeczka na wierzch
• 7 g suszonych drożdży instant
• 3 łyżki oliwy z oliwek + 1 łyżka do posmarowania
• 350 ml ciepłej wody
• 50 sera koziego lub owczego (lub innego, ulubionego, np. tartego cheddara)

Do dużej miski przesiać mąkę, dodać sól, cukier, zioła, drożdże, oliwę z oliwek i ciepłą wodę. Wymieszać i wyrabiać około 10 minut, aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i będzie odchodziło od ręki. Na koniec dodać ser (tarty lub pokruszony) i wgnieść go dokładnie do ciasta.
Ciasto umieścić w misce, i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok. godziny).

Wyrośnięte ciasto podzielić na 30 kulek.

Formę do pieczenia z odpinaną obręczą o średnicy 22 cm wysmarować oliwą i posypać mąką lub bułką tartą. Dno wyłożyć 14 kulkami z ciasta. Po jakichś 10 - 15 minutach ułożyć na wierzch resztę kulek. Całość posmarować 1 łyżką oliwy z oliwek, wymieszaną z 1 łyżeczką ziół. Odstawić znów w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.

Piekarnik nagrzać do 220 stopni, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni. Wstawić ciasto i piec przez 40 minut.

Można po jakimś czasie na wierzchu ciasta położyć kawałek folii aluminiowej, żeby się nie zrumieniło za bardzo.

Po wyjęciu ostudzić i podawać z oliwą wymieszaną z ziołami.

1 komentarz:

  1. Ja uwielbiam przepis na chlebofoccacię z Kwestii Smaku. A ta wariacja bardzo mi się podoba!

    OdpowiedzUsuń