poniedziałek, 19 kwietnia 2010

Bułeczki cynamonowe


Norweskie bułeczki cynamonowe są tak pyszne, że … brak mi słów. A przy tym tak pachnące, że… brak mi słów. Moim zdaniem są też śliczne, ale to możecie już ocenić sami. Smak i zapach też możecie sami ocenić przecież, wystarczy tylko mieć:

600 g mąki pszennej
100 g cukru
½ łyżeczki soli
21 g suchych drożdży lub 42 g drożdży świeżych
100 g masła
400 ml mleka
2 jajka

Na nadzienie:
150 g bardzo miękkiego masła
150 g cukru
1 ½ łyżeczki cynamonu

Na glazurę:
1 jajko


W sporej misce mieszamy mąkę, cukier, sól i drożdże. W innym naczyniu rozpuszczamy masło (ja do tego celu używam mikrofalówki, bo zawsze to jeden garnek do mycia mniej), dodajemy mleko i jajka. Wlewamy masę mleczno-maślano-jajeczną do mąki i dobrze mieszamy. Proponuję w tym momencie wyjąć ciasto z miski i porządnie je zagnieść, aż będzie gładkie i sprężyste (można dodać trochę mąki, żeby się nie kleiło). Po wyrobieniu przykrywamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 25 minut.
Podczas rośnięcia ciasta, wszystkie składniki na nadzienie mieszamy w oddzielnym naczyniu.
Po wyrośnięciu ciasta 1/3 rozwałkowujemy na wymiary formy (33 x 24 cm) i układamy je na dnie wyłożonej papierem formy. Pozostałe ciasto wałkujemy na prostokąt o wymiarach 50 x 25 cm i smarujemy je nadzieniem. Po posmarowaniu zwijamy ciasto wzdłuż dłuższego boku. Powstały w ten sposób wałek trzeba następnie pokroić na 2 cm kawałki i ułożyć je częścią rozciętą na wyłożonej ciastem formie. Bułeczki nie muszą się ze sobą stykać, podczas rośnięcia i w piekarniku na pewno to nadrobią. Ważne jest natomiast, by były symetrycznie rozłożone. Teraz trzeba je zostawić do napuszenia na 15 minut.

Po tym czasie bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkładamy na 20 - 25 minut do piekarnika nagrzanego do 230 st. Możecie przykryć bułeczki od góry folią aluminiową, gdyby zbyt szybko brązowiały.

Bułeczki najlepiej smakują na ciepło. I w dużych porcjach ;-) Przekonajcie się sami!

8 komentarzy:

  1. o norweskich bułeczkach z cynamonem czytam same dobre słowa
    że pyszne, że pachnące, że..
    wreszcie im się nie oprę:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odradzam wszelki opór ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Sliczne buleczki. I wygladaja tak smakowicie. Za mna chodza juz od dawna, wciaz jednak nie mam czasu ich upiec :)

    Pozdrawiam cieplo.

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne bułeczki ;) Napewno są bardzo smaczne, idealne na śniadanie ;) mnim...

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam! Bardzo smakowicie wyglądają. Też uwielbiam bułeczki z cynamonem, są przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmm... bułeczki. Cynamon.
    Poezja, ot co! ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Używając świeżych drożdży w tym przepisie postępuje tak samo?

    OdpowiedzUsuń