piątek, 12 lutego 2010

Jelenie różki


Na blogu „Every cake you bake” znalazłam fantastyczny przepis, który moim zdaniem idealnie wpisuje się w tłustoczwartkowe obżarstwo. Są to jelenie różki, kształtem trochę przypominające faworki, w smaku trochę przypominające pączki, a generalnie śliczne, zabawne, pyszne i łatwe. Czegoż chcieć więcej? :-) 
Przygotujcie:
1/2 szklanki cukru,
52 g miękkiego masła,
3 jajka,
3 żółtka,
skórkę otartą z połowy cytryny,
1/2 łyżeczki cynamonu,
ok. 1/2 kg mąki.

Wrzućcie masło do miski, dorzućcie cukier, jajka, żółtka i dokładnie zmiksujcie. Potem dodajcie skórkę cytrynową i cynamon, dalej miksując. Teraz uwaga – mąka. Musicie ją dodawać stopniowo, bo tak naprawdę nie wiadomo, ile będzie jej potrzeba. Jak już ciasto nabierze takiej konsystencji, że można je ugniatać, wyjmijcie je na blat i zagniatajcie, dodając tyle mąki, ile trzeba, żeby ciasto stało się jednolite i lśniące. Uff, ciężka robota :-) Ale za to jak pachnie cynamonem i cytryną w całej kuchni!
Teraz rozgrzejcie olej do smażenia różków. Odrywajcie z ciasta niewielkie kulki i formujcie z nich wałeczki długości ok. 10 cm, które następnie ostrym nożykiem nacinajcie po bokach z obu stron. Musicie zrobić po 3-4 nacięcia z każdej strony. Mniej więcej takie

Smażyć je trzeba z obu stron do zarumienienia, a potem wykładać na papierowe ręczniki do odsączenia tłuszczu. 


Jest to prosta, szybka i pyszna przekąska o dość oryginalnym kształcie. Polecam.


1 komentarz:

  1. O, jadłam to! Samo przypełzło.:-))
    Spadam z tego bloga, bo za chwilę za sprawą jakiejś magnetycznej siły wyląduję piętro niżej, na słomiance pod drzwiami jego Autorki. :-)

    OdpowiedzUsuń