Składniki: (piekłam z połowy porcji w formie o średnicy dna 14 cm)
375 ml mleka
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
400 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
4 łyżki kakao
115 g brązowego cukru
2 jajka, lekko ubite
160 g stopionego masła
czekolada pitna w proszku do posypania
Piekarnik rozgrzać do 210 stopni C. Formę natłuścić i wysypać bułką tartą. Na małym ogniu podgrzać mleko, nie gotować, rozmieszać z kawą, odstawić do ostygnięcia. Mąkę przesiać do miski, wymieszać z suchymi składnikami. Na środku zrobić dołek, wlewać do niego roztopione masło, mleko z kawą i ubite lekko jajka. Wylać ciasto do formy, na ¾ objętości. Piec około 20 minut (próba suchego patyczka).
Mmm.. Uwielbiam kawowe wypieki.. Nie za słodkie, takie z charakterem.. A ta 'babka'..cóż, przemawia do mnie..
OdpowiedzUsuńCieszę się, spencerze :-)
OdpowiedzUsuńMnie się podoba przepis :) I bardzo ładne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :-)
OdpowiedzUsuńjakie pyszne zdjęcia..
OdpowiedzUsuńkawałek babki i herbata to kwintesencja leniwej niedzieli..
mogłabyś powiedzieć ile ta Twoja forma miała objętości? upiekłabym w swojej keksówce, tylko nie wiem czy nie będzie za mała
OdpowiedzUsuńbędę wdzięczna jak mi powiesz ile ml masy/płynu mieści się w Twojej formie
Tak się szczęśliwie składa, że, pomimo iż jestem teraz w pracy, umiem odpowiedzieć na to pytanie, bo wczoraj właśnie sprawdzałam tę foremkę :-) I ma dokładnie 650 ml pojemności - mierzyłam wodą. Więc w zasadzie to bardzo mała foremka jest :-)
OdpowiedzUsuń