niedziela, 28 marca 2010

Babka z jabłkami

Wprawdzie nie jest to ciasto ani ucierane, ani piaskowe, ani drożdżowe, więc żadna z niego babka, ale przypadkiem znalazłam na google ten filmik i jakoś tak skusił mnie proponowany tam przepis. A że jabłek mam chwilowo pod dostatkiem, postanowiłam coś z tym zrobić. Skoro więc już trenuję babki, to pójdźmy na całość ;-)

Składniki:
2,5 szklanki mąki
1 łyżka cynamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
0,5 sody oczyszczonej
220 g rozpuszczonego masła
4 jajka
1,5 szklanki brązowego cukru
6 jabłek

Ciasto robimy podobnie do ciasta na muffiny. Najpierw mieszamy suche składniki, wszystkie poza cukrem. Cukier za to wsypujemy do rozpuszczonego masła, do którego dodajemy też 4 jajka. Potem łączymy składniki mokre i suche i wrzucamy pokrojone na małe plasterki jabłka. Gotowe ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy na babkę. Ponieważ moja forma nie jest za duża, postanowiłam użyć połowy porcji. Myślę jednak, że i cała by się zmieściła :-)
Ciasto piecze się ok. 45-50 minut w temperaturze 175 st. C., ale najlepiej sprawdźcie patyczkiem, czy jest już upieczone.
Wyszło naprawdę pyszne. Polecam!


PS. A widzieliście już tę piękną tegoroczną wiosnę :-) W końcu przyszła, nie? :-))))

5 komentarzy:

  1. Jej, ale zbieg okoliczności! Ja wlaśnie wyjęłam z piekarnika babkę cynamonową i pomyślałam: fajnie by do niej jabłka pasowały..A tu proszę: babka cynamonowa z jabłkami! :]

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajne i proste ciasto :) Z pewnością jest pycha :)

    Pozdrawiam wiosennie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wiosna i mnie zaczyna zachwycac
    dzisiaj pierwszy raz złapałam na zdjęciach przebiśniegi
    krokusy czekają na swoją kolej

    a babka mi się bardzo podoba
    przez ten jabłkowy dodatek

    OdpowiedzUsuń
  4. Olu, ile jabłek :) istna babka szarlatanka ;) obiecuję, że kiedyś ją upiekę

    OdpowiedzUsuń
  5. Okrutne jest to, co robisz w moją silną wolą...

    OdpowiedzUsuń