niedziela, 23 maja 2010

Ciasteczka z kleiku ryżowego.




Robiłam te ciasteczka trzeci raz. I dopiero za trzecim razem wyszły jak należy :-) A to zapominałam o dodaniu cukru ;-) a to za mało kleiku dodawałam. Za trzecim razem, pomna swoich porażek, zrobiłam wszystko tak jak trzeba i wyszły pyszne, kruche i słodziutkie ciasteczka.
Jeśli chcecie spróbować i uniknąć trzykrotnych prób, przygotujcie:
1,5 paczki kleiku ryżowego (paczka najczęściej dostępnego kleiku Nestle ma 170 g)

250 g margaryny
3 jajka
1 szklanka cukru
4 łyżeczki wiórek kokosowych
1 cukier waniliowy
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropli olejku pomarańczowego.

Wszystkie składniki należy wymieszać, potem zagnieść i tyle. W zależności od tego, czy chcecie małe ciasteczka, czy większe, dekorowane dżemem, musicie formować albo małe kuleczki, albo większe kulki, spłaszczone lekko dłonią. W tych większych musicie zrobić wgłębienie na dżem, który możecie do nich włożyć po upieczeniu ciastek. Ciasteczka ułożone na wyłożonej papierem blasze, piecze się ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni, aż będą pięknie złote.


środa, 12 maja 2010

Najlepsze tosty cynamonowe świata

Naprawdę. Mówię poważnie - te tosty są tak pyszne, że już lepsze być nie mogą. Musicie koniecznie spróbować ich na śniadanie. Do ich przygotowania nie potrzeba zbyt wiele zachodu. Trzeba jedynie przygotować:
16 kromek chleba tostowego (według Waszego uznania typ chleba - ja użyłam zwykłego pszennego)
kostka masła lekko solonego (użyłam Lurpak)
szklanka cukru
3 łyżeczki mielonego cynamonu
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1/8 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

Masło musi być miękkie, bo trzeba je będzie "rozciapać" widelcem. Następnie dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną pastą smarować tosty dokładnie od brzegu do brzegu i umieścić posmarowane kromki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczenie tych boskich tostów trwa około 10 minut w temperaturze 175 stopni, za to ich zapach roznosi się po domu jeszcze przez dłuuuugie godziny :-)


Konsumpcję tostów, jak się zapewne domyślacie, najlepiej zacząć dopiero gdy odrobinę przestygną. Ale kto by tam czekał! ;-)

Smacznego!

poniedziałek, 10 maja 2010

W sprawie pomysłów na tort

W miniony weekend urządzaliśmy naszemu Młodszemu Synkowi urodziny. W związku z tym przyjechała Ciocia Asia-Artystka i w przepiękny sposób ozdobiła Red Velvet Cake :-) Ku inspiracji wklejam tylko zdjęcia, bo przepis jest już na blogu.