środa, 23 czerwca 2010

Kruche ciasto z truskawkami i pianką


Znów proponuję Wam ciasto, które znam dzięki mamie zofki :-)
Ciasto jest wręcz przepyszne, a przy okazji niezbyt wymagające. Dowodem tego jest fakt, że upiekłam je dzisiaj po powrocie z pracy w niecałą godzinę. I nie muszę chyba dodawać, że w niecałą godzinę zniknęło :-)
Na porę truskawkową jest to ciasto idealne!

Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki
200 g masła
4 żółtka
1/2 szklanki cukru pudru

Poza tym potrzebujemy:
ok. 1/2 kg truskawek
3-4 łyżki bułki tartej
4 białka
szczypta soli
ok. 1/2 szklanki cukru pudru

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i wstawić do lodówki na ok. pół godziny. W tym czasie możemy umyć, wyszypułkować i pokroić na ćwiartki przygotowane truskawek.

Schłodzone ciasto wykładamy do tortownicy i podpiekamy jakieś 15-20 minut w temp. 200 st. C, po czym wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Na przestudzone ciasto wysypujemy bułkę tartą (będzie miała za zadanie wchłonąć nadmiar soku z truskawek) i na nią wykładamy truskawki. Wkładamy z powrotem do nagrzanego piekarnika i zmniejszamy temperaturę do 120 st. C. W czasie, gdy truskawki się podpiekają, musimy ubić pianę z białek, szczypty soli i cukru pudru. Po kilkunastu minutach, gdy truskawki lekko się podpieką, wyjmujemy foremkę z piekarnika i wykładamy na wierzch truskawek ubitą pianę. Całość z powrotem ląduje w piekarniku ostudzonym do temp. 120 st. C i czekamy aż piana się lekko zrumieni (u mnie trwało do ok. 20 minut).

Ciasto najlepiej smakuje na gorąco, zresztą, kto by czekał na ostygnięcie, gdy po domu roznosi się pyszny zapach pieczonych truskawek? :-) Smacznego!



19 komentarzy:

  1. Lekkie, owocowe.
    Ideał na lato;)
    Buziaki

    OdpowiedzUsuń
  2. piękne, serwowane na gorąco z gałka lodów waniliowych...poezjaa...;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne, masz rację do natychmiastowego zjedzenia.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda świetnie...lubię takie lekkie ciasta ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. ta pianka jest cudna. i intensywny owocowy kolor.

    OdpowiedzUsuń
  6. Zupełnie inne to ciasto;) Truskawkowe ale nie do końca. I to mi się podoba.

    OdpowiedzUsuń
  7. szczególnie ta pianka zniewalająca jest :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglada doskonale. Moge sie poczestowac? :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Tutaj też widzę piecze się, że hej!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  10. Gorąco jest, to jak ma się piec? ;-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Chciałam Cię zaprosic do konkursu, który zorganizowałam na swoim blogu dla kreatywnych i pomysłowych bloggerów :) Można wygrac super gadżety i kosz smakowitości. Wszystkie informacje znajdziesz u mnie:

    http://gotowaniecieszy.blox.pl/html

    Pozdrawiam i zapraszam do wspólnej zabawy :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wczoraj zrobiłam to ciasto...zamiast truskawek (bo juz nie ma) użyłam malin i borówki amerykańskiej (po jednym opakowaniu), a zamiast tartej bułki wysypałam na ciasto pod owoce kaszkę mannę...Wyszło bosko. Proste, efektowne i przede wszystkim PRZEPYSZNE!!!Dziękuję za ten przepis. B.

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciasta z piankami są najlepsze :) Twoje wygląda bardzo ładnie.
    Chciałabym Cie zaprosić do zabawy na lubienie, zasady są proste:
    napisz kto przyznał Ci tę nagrodę,
    wymień 10 rzeczy, które lubisz,
    przyznaj tę nagrodę 10 innych blogerom i poinformuj ich komentarzem
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  14. Ojej, dziękuję za zaproszenie :-) Postaram się odpowiedzieć najszybciej jak się da :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. zaraz wyjmuje moje, ciekawe czy mi wyszło. wygląda przecudownie!!! ahhh, pozdrawiam :)
    Anna :*

    OdpowiedzUsuń
  16. Ciasto kruche ma zakalec.

    OdpowiedzUsuń