poniedziałek, 6 września 2010

Placek ze śliwkami

Naprawdę przepyszny placek ze śliwkami, w sam raz na deszczowe wrześniowe wieczory. To, że jest wyjątkowo smaczne, potwierdza moja Przyjaciółka :-) Słowo Wam daję - zjadła całą blachę, oprócz jednego małego kawałka, który udało mi się jej wyrwać jeszcze na gorąco! O tak, ten placek podawany na gorąco z lodami waniliowymi i bitą śmietaną leczy wszelkie późnoletnie i wczesnojesienne chandry :-) Przepis znalazłam na wspaniałym blogu Liski: whiteplate.blogspot.com, który z całego serca uwielbiam i polecam.
Przepis podaję za Liską:


200 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
200 g masła, pokrojonego w kostkę
1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej (świeża lub suszona - nie chodzi o skórkę kandyzowaną)
100 g cukru pudru
żółtko
500-600 g śliwek
1-2 łyżki cukru, najlepiej brązowego, ale może też być biały
30 g migdałów, pokrojonych w słupki

Formę o wymiarach 20x30 cm (lub tortownicę o średnicy 24-26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę wymieszać z proszkiem, solą i skórką. Dodać cukier, masło i żółtko i szybko zagnieść ciasto - można to zrobić także mikserem, ale waże jest to, by ciasta nie wyrabiać zbyt długo, wystarczą 2-3 minuty. Ciastem wylepić formę do pieczenia i na wierzchu ułożyć śliwki pokrojone na ćwiartki, nacięciem do góry. Posypać cukrem i migdałami. Piekarnik nagrzać do 180 st C. wstawić ciasto i piec 40-50 minut. Wierzch powinien być złotobrązowy, a ciasto puszyste.


Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

10 komentarzy:

  1. Placek wygląda wspaniale, lubię wypieki ze sliwkami:)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. ze śliwTami? :D
    jak będzie mi się nudzić to może upiekę, bo brzmi i wygląda zachęcająco ;)
    pozdr, Daria ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Akurat podobny upieklam z wygladu,bo widze,ze na kruchym ciescie u Ciebie-na pewno przepyszny :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wierzę na słowo, że przepyszny. Wygląda pięknie.
    Pozdrawiam
    Ania

    OdpowiedzUsuń
  5. deszczowy wieczór i taki placek.. to ja poproszę.

    OdpowiedzUsuń
  6. musi byc przepyszny...! te składniki, ten wygląd. szałowy ten Twój placek ;]

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszny! kruche ciasto, gęste, wilgotne śliwki i chrupiące w zębach migdały:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziękuję wszystkim za każde miłe słowo :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciasto wygląda wyśmienicie !:)

    OdpowiedzUsuń