Naprawdę przepyszny placek ze śliwkami, w sam raz na deszczowe wrześniowe wieczory. To, że jest wyjątkowo smaczne, potwierdza moja Przyjaciółka :-) Słowo Wam daję - zjadła całą blachę, oprócz jednego małego kawałka, który udało mi się jej wyrwać jeszcze na gorąco! O tak, ten placek podawany na gorąco z lodami waniliowymi i bitą śmietaną leczy wszelkie późnoletnie i wczesnojesienne chandry :-) Przepis znalazłam na wspaniałym blogu Liski: whiteplate.blogspot.com, który z całego serca uwielbiam i polecam.
Przepis podaję za Liską:200 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
200 g masła, pokrojonego w kostkę
1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej (świeża lub suszona - nie chodzi o skórkę kandyzowaną)
100 g cukru pudru
żółtko
500-600 g śliwek
1-2 łyżki cukru, najlepiej brązowego, ale może też być biały
30 g migdałów, pokrojonych w słupki
Formę o wymiarach 20x30 cm (lub tortownicę o średnicy 24-26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę wymieszać z proszkiem, solą i skórką. Dodać cukier, masło i żółtko i szybko zagnieść ciasto - można to zrobić także mikserem, ale waże jest to, by ciasta nie wyrabiać zbyt długo, wystarczą 2-3 minuty. Ciastem wylepić formę do pieczenia i na wierzchu ułożyć śliwki pokrojone na ćwiartki, nacięciem do góry. Posypać cukrem i migdałami. Piekarnik nagrzać do 180 st C. wstawić ciasto i piec 40-50 minut. Wierzch powinien być złotobrązowy, a ciasto puszyste.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Placek wygląda wspaniale, lubię wypieki ze sliwkami:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
ze śliwTami? :D
OdpowiedzUsuńjak będzie mi się nudzić to może upiekę, bo brzmi i wygląda zachęcająco ;)
pozdr, Daria ;)
Akurat podobny upieklam z wygladu,bo widze,ze na kruchym ciescie u Ciebie-na pewno przepyszny :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Wierzę na słowo, że przepyszny. Wygląda pięknie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Ania
deszczowy wieczór i taki placek.. to ja poproszę.
OdpowiedzUsuńmusi byc przepyszny...! te składniki, ten wygląd. szałowy ten Twój placek ;]
OdpowiedzUsuńbardzo chetnie bym zjadła !
OdpowiedzUsuńPyszny! kruche ciasto, gęste, wilgotne śliwki i chrupiące w zębach migdały:)
OdpowiedzUsuńDziękuję wszystkim za każde miłe słowo :-)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda wyśmienicie !:)
OdpowiedzUsuń