środa, 3 marca 2010

Ciasteczka fudge

W jednym z numerów "Poradnika domowego" znalazłam dodatek Ciastka i ciasteczka - 45 przepisów. Nie mogłam się powstrzymać i oczywiście musiałam to kupić. Nie żałowałam ani chwili, bo jeszcze tego samego dnia zrobiłam ciasteczka fudge z 46 strony tej książeczki. Wtedy dodałam, zgodnie z przepisem, orzechy włoskie. Dziś przedstawiam Wam wersję z migdałami - moim zdaniem o niebo lepszą. Ale, sami oceńcie :-) Ten przepi stanowi alternatywę dla fudge według przepisu Marthy Stewart, który znajdziecie tutaj

"Składniki:
25 dkg masła
30 dkg cukru
100 g gorzkiej czekolady
30 dkg pełnotłustego mleka w proszku
25 dkg orzechów włoskich.

Orzechy przebrać, trochę zostawić do dekoracji, a pozostałe posiekać. Czekoladę zetrzeć na tarce. W rondelku zagotować 120 ml wody z cukrem. Po 10 minutach gotowania dodać masło i czekoladę. Gotować 10 minut, cały czas mieszając, po czym zdjąć z ognia, starannie wymieszać z przesianym przez sitko mlekiem w proszku i szybko utrzeć składniki na gładką masę. Do jeszcze ciepłej masy wsypać posiekane orzechy i dokładnie wymieszać. Wyłożyć masę równą, niezbyt grubą wartwą do formy wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać wierzch nożem, udekorować orzechami i odstawić w chłodne miejsce do zastygnięcia. Gdy masa całkowicie zastygnie, pokroić ją na małe sześcianiki. Można umieścić je w ułożonych na tacy papierowych foremkach."

Uwagi ode mnie:
1) w miejsce orzechów dałam obrane ze skórki migdały;
2) maślano-czekoladową mieszankę po dosypaniu do niej mleka w proszku po prostu zmiksowałam dla pewności - zero grudek :-)

10 komentarzy:

  1. Brzmi bardzo smacznie.Muszę spróbować...chyba też z migdałami

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyszły Ci idelanie, jak te pokazane w książeczce:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Poproszę jedno! :)

    Pozdrawiam, www.kuchnia-malolaty.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. mleko w proszku mogę wyjadac łyżeczką z torebki, lubię je bardzo
    a już tym bardziej ciasteczka z jego dodatkiem
    przypominają małe kawałeczki słodkiego bloku
    podoba mi się ta podmiana na migdały

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzięki za wyszukanie przepisu :) te też wyglądają pysznie :) jak słodkie, rozpływające się w ustach czekoladki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiłam.Mniam!Pewnie wkrótce wrzucę je i do siebie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Cieszę się, że ten przepis wpadł Wam w oko. Zaręczam, że te ciasteczka są naprawdę wyborne :-) Moje dzieciaki nie umieją się od nich oderwać ;-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Z mlekiem w proszku - rewelacja, kocham mleko w proszku do tego stopnia że czasami po prostu wyjadam je łyżeczką. Świetne ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  9. super mi wyszło!:)

    OdpowiedzUsuń