poniedziałek, 14 czerwca 2010

Sernik waniliowy na zimno

Pyszny sernik na upalne dni według przepisu Doroty z bloga mojewypieki.blox.pl. Doskonała porcja dla 4-osobowej rodziny, zwłaszcza biorąc pod uwagę, że osobniki dorosłe zjadają po 3 porcje ;-)

Składniki na spód:
biszkopty (użyłam podłużnych, ale mogą też być okrągłe)

Tortownicę (moja ma 23 cm średnicy i jest dość wysoka - to ważne, bo w niskiej się może galaretka nie zmieścić) wykładamy biszkoptami. Proponuję biszkopty najpierw lekko namoczyć np. w mleku.


Składniki na masę serową:
700 g waniliowego serka homogenizowanego,
250 ml śmietany kremówki 30%,
4 łyżki cukru pudru,
2 czubate łyżki żelatyny,
ok. pół kilo truskawek.

Żelatynę trzeba rozpuścić w niewielkiej ilości wody i odstawić do przestygnięcia. W międzyczasie ubijamy kremówkę, pod koniec ubijania na sztywno dodajemy cukier puder, a potem powoli serek, cały czas miksując. Wlewamy przestudzoną żelatynę i miksujemy na maksymalnej prędkości miksera. Oto cała filozofia - masa serowa gotowa :-) Teraz wykładamy na biszkopty pokrojone truskawki, a na nie masę serową. Na wierzch proponuję ułożyć plaserki truskawek, a po zastygnięciu sernika, wylać na nie zastygającą galaretkę - użyłam cytrynowej dla koloru :-) Najtrudniejsze w tym całym serniku jest, rzecz jasna, oczekiwanie na schłodzenie. Ale potem sami się przekonacie, że warto czekać :-) Smacznego!


5 komentarzy:

  1. Po prostu piekny! Juz wyobrazam sobie, jak musi smakowac. Czy serek homogenizowany (ktorego tu niestety nie dostane) mozna zastapic innym serkiem?

    OdpowiedzUsuń
  2. Taki podobny sernik na zimno zawsze robiła moja babcia ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. rewelacja! uwielbiam te serniki i niedługo sama zrobię, bo nie wytrzymam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. dobrze, że jestem już osobnikiem dorosłym. mogłabym zjeśc trzy porcje. ach :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. majko, wydaje mi się, że każdy serek homogenizowany powinien się nadawać. Spróbowałabym chyba jednak taki zwykły serek jakoś osłodzić, może cukrem waniliowym? Daj znać, jak wyszło :-)

    OdpowiedzUsuń