sobota, 6 lutego 2010

Muffinki kokosowo-cytrynowe.


Pyszne muffiny, dla miłośników kokosa - wprost marzenie. Piekłam je jesienią
i moim zdaniem na tę porę roku nadają się idealnie. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, żeby upiec je teraz 
- w środku trwającej już chyba sto lat zimy.
Składniki na 8 muffinek:
150 g mąki
70 g cukru
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
8 łyżek wiórków kokosowych
2 jajka
120 g stopionego masła
50 ml soku z limonki lub cytryny
skórka otarta z 2 cytryn/limonek

Jak to zwykle bywa przy pieczeniu muffinek - przygotujcie dwie miski. W jednej - wymieszajcie składniki suche, w drugiej - mokre. Potem zawartość jednej miski przesypać lub przelać (w zależności od tego, która miska u Was będzie "aktywniejsza" :-) ), wymieszać z grubsza i wyłożyć do formy na muffinki. O tym, czy zastosować papilotki, czy nie - decydujecie sami. Ja z reguły ich nie używam, ale dzieje się tak głównie dlatego, że wciąż zapominam się w nie zaopatrzyć ;-)
Musicie rozgrzać piekarnik do 180 st. i piec muffinki około 20 minut. 
 
Smacznego :-) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz