Mój klasyczny przepis naleśnikowy to:
2 jajka
szklanka mleka
szklanka wody
2-3 łyżki cukru
2 łyżki oleju
mąka
Po zmiksowaniu "mokrych" składników zaczynam dodawanie mąki. Nigdy nie wiem, ile dokładnie jej potrzeba, sypię i miksuję dotąd, aż ciasto nabierze właściwej konsystencji. Moja Mama tę konsystencję nazywa: "gęsta śmietana, ale nie za gęsta", a Wy na pewno doskonale sami wiecie, ile mąki potrzeba do dobrych naleśników. W każdym razie do naleśników kakaowych trzeba dodać jeszcze jeden składnik - kakao oczywiście. Ja dodałam kakao do pieczenia, ale w kilku przepisach widziałam też kakao słodkie jako składnik, więc eksperymentujcie :-)
W każdym razie po usmażeniu naleśniki kakaowe nie tylko wyglądają całkiem apetycznie. One po prostu są boskie. Proponuję je jeść z kremówką ubitą z odrobiną cukru. Albo z dżemem wiśniowym. Mniaaaaam :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz