Muffinki malinowe to jedne z pierwszych muffinek, jakie w ogóle upiekłam. Od tamtej pory chyba żadne tak bardzo mi nie smakowały, dlatego regularnie sięgam po ten przepis. Można je piec cały rok, bowiem świetnie się do ich upieczenia nadają zarówno maliny świeże, jak i mrożone. Polecam serdecznie.
Składniki suche na 18 średnich muffinek:
¾ szklanki cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli
Składniki mokre:
50 g roztopionego masła
2 roztrzepane jajka
1¼ szklanki mleka
Ponadto:
maliny świeże lub mrożone - 2 pełne kubki
Standardowe podejście do muffinek ma zastosowanie także w przypadku muffinek malinowych. Bierzemy więc dwie miski – w jednej mieszamy wszystkie suche składniki, w drugiej – wszystkie mokre. Następnie łączymy zawartość obu misek i dodajemy maliny. Mieszamy wszystko szybko, bez użycia miksera - mogą pozostać grudki. Wykładamy ciasto do foremki na muffiny lub do pojedynczych foremek. Pieczemy około 20 - 25 minut w temperaturze 190ºC. Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz